Truskawka czyli owoc idealny

Truskawka czyli owoc idealny

Truskawka jest dziełem człowieka, ale za to jakim! To jedna z najbardziej korzystnych dla organizmu roślin sztucznie wyhodowanych. Przy problemach z sercem, ten owoc może być zbawienny. Udowodniono, że częste jedzenie truskawek utrudnia przyswajanie złego cholesterolu i wchłaniania tłuszczy. Idealne dla osób w grupie ryzyka zawału i miażdżycy. Same dodatkowo są bardzo lekkie – kilogram truskawek ma około 300 kcal, więc możemy się nimi zajadać bez przeszkód i nie przejmować się dodatkowymi kilogramami. Również cukrzycy mogą je spożywać. Oczywiście w umiarkowanych ilościach. Wszystko dlatego, że jest trawiona bez udziału hormonu insuliny. Dodatkowo ułatwia przyswajanie cukrów i białek, co w efekcie skutecznie chroni przed zachorowaniem na cukrzycę. Truskawka jest najlepsza w formie nieprzetworzonej i bez dodatków. Jednak równie często stosowana jest w postaci soków do herbat lub naparów. Stosowana przy przeziębieniach zaraz po malinie. Zawiera niesamowite ilości witaminy C, która wspomaga odporność organizmu, a w przypadku zachorowania pozwala na szybsze dojście do siebie. Pamiętajmy jednak, żeby spożywać je od razu po kupieniu, gdyż nie nadają się do przechowywania i bardzo szybko się psują. Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania tego owocu jest karmienie piersią małych dzieci. Mimo mnóstwa zalet, truskawki często uczulają niemowlęta, przez co do diety wprowadza się je dopiero po 10. miesiącu życia dziecka.