Prawda o czerwonym mięsie

Prawda o czerwonym mięsie

Czerwone mięso nie ma ostatnio najlepszej opinii, gdyż najnowsze badania sugerują, że może negatywnie wpływać na długość życia. Po głębszej analizie okazuje się, że jest jak z alkoholem, dopóki nie przesadzimy z ilością, nie powinniśmy mieć powodu do obaw. Badania przeprowadzone na Harvardzie w sposób jasny i klarowny ukazują, że ludzie, którzy często jadają czerwone mięso są narażeni bardziej na choroby serca, a cholesterol dodatkowo zwiększa ryzyko podwyższonego ciśnienia krwi. Musimy jednak wziąć pod uwagę fakt, że badanie było przeprowadzone w Stanach, a grupa badanych charakteryzowała się większym poziomem spożycia czerwonego mięsa, jaki nie występuje w krajach Europy. Czerwone mięso, co drugi dzień będzie w sam raz. Najważniejszą kwestią jest to, w jakiej formie zjemy nasze ulubione mięso. Podobnie jak z alkoholem dopóki nie przesadzimy z ilością, a spożycie codzienne nie zamienia się w nałóg, nie ma powodu do obaw. Jeżeli podczas obiadu zjemy spory kawałek steku, nie oznacza to, tego, że przez kolejny tydzień nie powinniśmy zjeść mięsa. Dietetycy jednak odradzają spożywanie czerwonego mięsa codziennie, nawet w niewielkich ilościach. Czerwone mięso ma dużo tłuszczów nasyconych. Jednak przy pomocy ostrego noża w 10 minut pozbędziemy się niemal wszystkiego. Mięso nie należy do najchudszych.