Niezdrowe smażone potrawy

Niezdrowe smażone potrawy

W naszej codziennej kuchni często będziemy odgrzewać potrawy, jeśli na przykład nie było nas na obiedzie, gdy został on podany gorący na stół. W takiej zwykle sytuacji będziemy potrawy smażyć na patelni, dodając odpowiednią ilość oleju. Jednak pomimo tego, że uda nam się podgrzać naszą potrawę, szybko zauważymy, że nie jest ona tak smaczna, jak się spodziewaliśmy. Nawet zaś jeśli będzie nam mimo to smakować, musimy wiedzieć, że tłuszcz bardzo często potrafi zabić wszystkie składniki odżywcze, jakie dana potrawa może w sobie mieć. W dodatku okazuje się, że bardzo trudno jest nam unikać smażonych potraw, gdyż jednym z popularnych dodatków do dań, jest mięso, bądź ryba smażona w panierce. Jednak zamiast stawiać na smażone potrawy, warto wybrać te gotowane, ponieważ są znacznie zdrowsze. Jeśli zaś brakuje nam tego specyficznego smaku, możemy postarać się doprawić daną potrawę w inny sposób, na przykład za pomocą ziół. Musimy bowiem mieć na uwadze to, że dania, jakie są smażone na patelni, mogą być bardziej kaloryczne – ich poziom kaloryczności wzrasta bowiem aż o sto procent. Nic więc dziwnego, jeśli nie potrafimy zrozumieć jakim cudem nagle zaczęliśmy przybierać na wadze, widząc, że nie jemy wcale więcej, niż zwykle. Wystarczy zaś, że będziemy smażyć kotlety, a tym tłuszczem z patelni polewać później jeszcze ziemniaki.