Grypa – jak z nią walczyć?

Grypa - jak z nią walczyć?

Grypa to jedno z najbardziej rozpowszechnianych schorzeń w okresie jesiennozimowym, ale również występujące w okresie przedwiośnia. To czas kiedy nasz organizm jest osłabiony i podatny na wszelkie infekcje. Wokół nas wiele ludzi choruje, co również ma olbrzymi wpływ na bezpieczeństwo naszego zdrowia. Grypa sama w sobie nie jest groźna, jednakże niedoleczona lub zignorowana może być początkiem bardzo poważnych schorzeń, takich jaka zapalenie krtani czy płuc. Ważne jest jednak, aby w porę skontaktować się z lekarzem, który z pewnością przepisze odpowiednie leki i podpowie, jak lepiej dbać o swoje zdrowie. Grypa może być spowodowana również infekcjami, które pozostają utajnione w naszym organizmie. Grypa bez różnicy może dotknąć zarówno osoby starsze, jak i młodsze. Istotne jest, aby odpowiednio wspomagać organizm podczas okresów największego czasu zachorowań. Istotne jest spożywanie produktów bogatych w liczne witaminy i mikroelementy. To wspomaga naturalną odporność naszego organizmu.
Pierwsze objawy grypy
Wbrew pozorom grypa nie pojawia się nagle warto obserwować swoje ciało, aby wychwycić pierwsze jej objawy. Pierwszymi objawami jest przede wszystkim osłabienie organizmu i delikatnie podwyższony stan gorączkowy, który może jednak nie być nawet wyczuwalny. Podczas pierwszych dni infekcji nasz organizm jest zdecydowanie spowolniony. jednym z pierwszych objawów mogą być również dreszcze oraz uczucie rozbicia, bóle mięśni. Dopiero po kilku dniach pojawiać zaczyna się wysoka gorączka, silne pocenie. Warto wybrać się do lekarza, aby przepisał odpowiednie leki oraz sprawdził, czy grypa nie przemienia się w coś znacznie poważniejszego. Grypa powinna zostać przeleżana w łóżku
Naturalne metody walki z grypą
Pierwszy objawy grypy powinny być najlepszym motorem do działania. Już nasze babki stosowały naturalne metody walki z przeziębieniami i stanami osłabienia, dlatego również i te metody warto wypróbować na początku choroby. Pierwszym z nich jest przede wszystkim spożywanie produktów bogatych w witaminy. Babki stosowały mleko, czosnek, miód, często połączone w jeden produkt. Wielokrotnie stosowany był również napar z rumianku, który ma działanie ściągające oraz przeciwzapalne. Ważne jest również odpowiednie wygrzanie organizmu i nie narażanie się na przebywanie w niskich temperaturach czy w przeciągach. Ważne jest również kontrolowanie temperatury oraz sprawdzanie, czy choroba się nie rozwija. jeśli posiadamy warto również zastosować syrop z pędów sosny, który wspomaga drogi oddechowe. Istnieje możliwość zaszczepienia się przeciwko grypie, jednak nie jest to tanie szczepienie, nie należy ono również do szczepień obowiązkowych. Szczepienia tego typu wykonywane są 23 razy w dawkach, aby organizm mógł przyzwyczaić się i aby odporność była nabyta na kilkanaście miesięcy.