Czy warto jeść margarynę zamiast masła

Czy warto jeść margarynę zamiast masła

Ze względu na to, iż masło może zawierać zbyt dużą ilość tłuszczu, często staramy się je zastąpić innym produktem, przeważnie masłem roślinnym lub margaryną. Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w zasadzie masło roślinne i margaryna to tak naprawdę jedno i to samo. Czy warto stosować zaś taki zamiennik masła – odpowiedź nie będzie jednoznaczna, gdyż takie margaryny można podzielić na twarde, czyli szkodliwe i na miękkie, w miarę dobre dla naszego organizmu. Różnica polega między twardymi a miękkimi na tym, że twarde będą zawierać duże ilości tłuszczy trans, czyli tych, jakie będą zwiększać poziom złego cholesterolu, a obniżać poziom tego dobrego w naszym organizmie. Jeśli zaś chodzi o składniki odżywcze, z pewnością margaryna miękka jest lepsza niż masło, ponieważ zawiera wiele cennych witamin. Pomimo to wciąż musimy pamiętać o tym, że jest to tłuszcz, zatem może prowadzić do nadwagi, jeśli nie będzie stosować się tego produktu z umiarem. Zdecydowanie zaś lepiej postawić na czystą margarynę, niż na tak zwany mix, czyli połączenie margaryny i masła. Takie produkty należą tak naprawdę do najbardziej niezdrowych, zatem warto omijać je z daleka. Jak zatem będziemy mogli zauważyć, warto zastosować margarynę zamiast masła, jednak warto zachować ostrożność, by mieć pewność, że wybraliśmy tę miękką do smarowania pieczywa, a nie twardą, czy mix.