Czarny pieprz, jako pogromca tłuszczu

Czarny pieprz, jako pogromca tłuszczu

Piperyn jest to główny składnik czarnego pieprzu, dzięki niemu wytwarzany jest niezwykły aromat i smak pieprzu, poza tym wykazano jego liczne właściwości lecznicze i zdecydowanie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Najnowsze badania wykazały, że piperyna może być niezwykle pomocna w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Badania sugerują, iż ten najostrzejszy składnik pieprzu czarnego zwalcza tłuszcz, poprzez blokowanie tworzenia nowych tłuszczowych komórek. Analizy przeprowadzone przez naukowców wykazały wpływ piperyny na ekspresję genów w tkankach tłuszczowych. Okazało się również, że ingeruje w aktywność genów, które są odpowiedzialne za tworzenie nowych komórek tłuszczowych, dzięki temu regulując w sposób naturalny gospodarkę tłuszczową organizmu. Badania te prowadzą do potencjalnego zastosowania piperyny w leczeniu i profilaktyce chorób związanych z otyłością. Pieprzu możemy używać niemal do wszystkich dań mięsnych czy warzywnych a jej zastosowanie kulinarne jest niemal nieograniczone. Mówi się, że pieprz wydobywa smak oraz aromat potraw oraz dodaje im wyrazu, m.in. zapewni charakterystyczny aromat sokom warzywnym; wydobędzie ukryty smak ryb oraz nada charakter każdej zupie i risotto. Pieprz jest niewskazany dla osób, które mają wrażliwy układ pokarmowy, przez co może wywołać jego podrażnienie.