Czarny pieprz i jego właściwości lecznicze

Czarny pieprz i jego właściwości lecznicze

Czarny pieprz przywędrował do nas z Indii, uprawiany jest w tropikalnych krajach, przede wszystkim na Archipelagu Malajskim. Ma wygląd pnącza o długości około 15 metrów, ciemnozielone liście, a białe kwiaty, z których jest złożony są zebrane w kwiatostany. Początkowo owoce mają zielony kolor, potem zmieniają na czerwony, kończąc na czarnym. Jest przyprawą, która znacząco wpływa na smak potraw, o czym wiedzą wszyscy, natomiast nie każdy zna jego ogromny potencjał leczniczy. Dzięki dużej zawartości fenoli jest bardzo silnym antyoksydantem, zawiera minimalne ilości tłuszczu, białka, błonnika i składników mineralnych m.in. wapnia, magnezu i żelaza. Dodatkowo pomaga w leczeniu chorób przyzębia, zmniejsza stan zapalny, pobudza apetyt oraz poprawia trawienie a także poprawia wydzielanie trawiennych soków, poza tym redukuję poziom bólu i dział moczopędnie, co może być wykorzystane w problemach urologicznych. Znacznie zwiększa absorpcję kurkuminy, czyli związku o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym. Niezwykłe lecznicze właściwości oraz wspaniały smak pieprzu zawdzięczamy jego głównemu związkowi piperynie. Jest to aktywny organiczny związek, który pobudza zakończenia nerwowe w pokarmowym układzie. W licznych badaniach wykazuje wielką ilość właściwości leczniczych i bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie.