Biała śmierć, czyli o soli słów kilka

Biała śmierć, czyli o soli słów kilka

Sól w dużych ilościach ma bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie i jest jednym z głównych czynników wpływających na powstawanie wielu różnych chorób cywilizacyjnych takich jak np. nadciśnienie tętnicze czy zespól metaboliczny. Dzisiejsza medycyna wykazuje powiązanie nadmiernego spożycia soli z występowaniem udaru mózgu oraz raka żołądka. Uważa się, że Polacy wraz z pożywieniem dostarczają swojemu ciało prawie 3 razy więcej soli (około 15 g. dziennie), niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia, tj. 5g. soli dziennie (WHO). Aby zachować zdrowy tryb życia, dosalanie należy wyeliminować całkowicie gdyż, „dozwolone” 5 g. dziennie znajduje się w innych produktach, które w przeciągu dnia zjemy. Tu pojawia się problem, gdyż człowiek jest przyzwyczajony do smaku potraw solonych, że np. ziemniaki bez soli uzna za potrawę bez smaku. Sól możemy jednak dość łatwo zastąpić, używając różnego rodzaju ziół takich jak: kminek czy majeranek. Jednak wedle opinii ekspertów po przetrwaniu około dwóch tygodni bez dosalania, by przyzwyczaić organizm do braku soli, po tym czasie smak powinien powrócić do normy. Należy również ograniczyć, kupowanie produktów, które same w sobie posiadają duże ilości soli są to przede wszystkim: konserwy, wędliny, wędzone ryby, paluszki, chipsy i solone orzeszki. W celu zapewnienia odpowiedniej diety spożywajmy przede wszystkim: chude mięso oraz warzywa i owoce.